Ayurveda og den bitre smag

Ayurveda og den bitre smag – bitre fødevarer øger luftelementet og reducerer de andre. De er lette, kolde og tørre og deres karakteristiske smag skyldes ​​alkaloider (koffein, nikotin, etc.), bitterstoffer (f.eks berberin), og glycosider. Tørhed lindrer slim og betændelse. Den bitre smag er dominerende og kan let ’overdøve’ andre smage. Ifølge ayurveda reducerer smagen fedt, kød og marv, fremmer bedre cirkulation og virker slankende

Af alle smagene er den bitre måske den mest benyttede i vores tradition for urtemedicin og brugt imod en lang række tilstande overvejende associeret med leveren, da bitre planter kan virke afgiftende. De er også nyttige mod for eksempel væskende sår, hudlidelser, feber, gulsot eller tab af appetit og virker bakteriedræbende og anti-inflammatoriske.

En af de mest udbredte bitre krydderier er gurkemeje, som giver den gule farve til karry. Koriander er et andet bittert krydderi, som virker virker kølende.
En overdreven indtagelse kan dog være skadelig og desuden er mange bitre planter giftige. Brug gerne bittert lejlighedsvis men ikke, hvis munden bliver for tør eller der er tegn på forstoppelse.

Ayurveda og den bitre smag

Skriv et svar