Om ayurveda

Hvad er Ayurveda?

Ayurveda er det ældst overlevende, komplette medicinske system i verden. Afledt af dets ældgamle sanskrit rødder – ‘ayur’ (liv) og ‘veda’ (viden) – tilbyder ayurveda gode retningslinier for et sundt liv.

Ayurveda er et healende system, der behandler hele personen – integrationen af krop, sind og ånd – frem for kun at behandle individuelle symptomer. For eksempel ved vi, at stress skader vores immunsystem, og når immunsystemet er svækket, er vi mere sårbare over for sygdomme. Vi ved også, at når vores sind oplever tilfredsstillelse og frigør vores hjernes healende kemikalier til hele kroppen, skaber det følelser af lykke og velvære, som fremmer sundheden.

Ayurveda tager holistisk medicin et skridt videre, behandler folk, ikke som isolerede individer, men som en uløselig del af hele universet. Ifølge Indiens ældgamle vediske tradition er der en underliggende intelligens, der flyder igennem og forbinder alt og alle i universet.

Ayurveda ser liv som en udveksling af energi og information mellem individer og deres miljø. Hvis vores miljø er nærende, trives vi; hvis vores miljø er giftigt, bliver vi måske syge. Derfor er det en vigtig faktor til sundhed at lære, hvordan vi udrenser giftstoffer og omgiver os med et helende miljø.

Hvordan er ayurveda forskellig fra konventionel vestlig medicin?

Konventionel medicin har gjort meget ud af at isolere forskellighederne blandt varierende sygdomme, mens ayurveda fokuserer på de unikke kvaliteter af individer, og påpeger at sygdomme ofte afviger, fordi folk er så forskellige.

Ayurveda lærer at alle sundhedsrelaterede målinger – uanset om det er et træningsprogram, en kostplan eller et urtekosttilskud – må de være baseret på en forståelse af individets unikke tilstand af sind og krop eller konstitution, dosha. Ved at kende en patients dosha, kan en ayurvedisk læge fortælle hvilken diæt, fysisk aktivitet og medicinsk terapi, der højst sandsynligt hjælper bedst, og hvilke der måske ikke er så gode eller endda skadelige.

Mens vestlig medicin har tendens til at behandle symptomerne på sygdom, søger ayurveda at bekæmpe sygdom ved at behandle den underliggende årsag. For eksempel vil en vestlig læge højst sandsynligt ordinere antidepressiver og måske terapi, til en patient der lider af depression.

En ayurvedisk læge vil på den anden side, forsøge at forstå de dybtliggende ubalancer der bidrager til depressionen. Lægen ser patienten som en helhed og vil, før han ordinerer en behandling, kigge på hele patientens livsstil og nuværende situation. Hvad fylder hans liv og har der været store fysiske eller følelsesmæssige omvæltninger for nylig? Hvordan er patientens døgnrytme, diæt, søvn og følelsesliv? En ayurvedisk praktiserende læge ville anbefale en behandlingsplan, hvor alle disse faktorer bliver taget i betragtning.

Ayurveda afviser ikke brugen af antidepressiver og anden receptpligtig medicin – faktisk er ayurvedas centrale princip, at vi skal gøre brug af enhver helbredende handling, der vil genopbygge sundhed og balance i kroppen, inklusiv naturlægemidler, kostomlægning, farmaceutisk medicin, meditation, træning, psykoterapi og så videre.

Hvad er det ayurvediske perspektiv på sundhed og sygdom?

Det ledende princip i ayurveda er en holistisk tankegang. Mennesket er ikke en isoleret samling af atomer og molekyler, men en uadskillelig del af den uendelige intelligens. Fra dette holistiske perspektiv er sundhed ikke blot fraværet af sygdom eller symptomer – det er en højere tilstand af bevidsthed, der fylder vores oplevelser med vitalitet, velvære, kreativitet og glæde.

I kontrast er sygdom en forstyrrelse – en blokering af energi og information, der skaber en følelse af adskillelse eller fremmedgørelse. Symptomer og sygdom er kroppens signal om, at vi er nødt til at genopbygge balancen ved at finde ud af, hvad der forårsager blokeringer, rense ud og reetablere et sundt flow af energi og information.