ayurveda og panchakarma

Hvad er Panchakarma?

Panchakarma er et system udviklet i ayurveda for tusinder af år siden med det formål at afgifte kroppen, styrke immunsystemet, og genopbygge balance og velvære. En Panchakarma kur anbefales til alle, som føler sig ude af balance, og samtidig virker den præventivt.

Panchakarma afgifter krop og sind

Ifølge ayurveda afhænger et godt helbred af vores evne til fuldt at fordøje alle aspekter af livet, rumme det der nærer og eliminerer resten. Når vi ikke helt kan fordøje vores mad, oplevelser og følelser, ophobes toksiner i vores kropsvæv og skaber ubalance og – i sidste ende – sygdom. Panchakarma er en elegant renselsesproces, der frigør lagrede toksiner og genopbygger kroppens medfødte helbredende evne.

Når de energier – kendt som agni (ild) – der styrer vores fordøjelsessystem er stærke, skaber vi sundt væv, eliminerer affaldsstoffer effektivt og producerer en sofistikeret substans kaldet ojas. Ojas beskrives som den inderste kerne af vores psykofysiologi og er grundlaget for klarhed, opfattelse, fysisk styrke og immunitet. På den anden side hvis din agni er svækket, er fordøjelsen ufuldstændig og du skaber toksiner, der bliver lagret i kroppen. Disse giftige rester er kendt som ama.

Fundamentet for sundhed og trivsel

Når ama akkumuleres og ophobes i kroppen, blokerer den for information og næring. Ayurveda anser denne opbygning af toksiner, som det underliggende grundlag for al sygdom. Et almindeligt eksempel på dette er ophobningen af mættet fedt og kolesterol, som kroppen ikke er i stand til at nedbryde. Over tid vil dette føre til blokeringen af blodkar og arterier og i sidste ende måske et hjerteanfald.

Mens det er nemt at forstå agni og ama i form af fødevarer, er det vigtigt at huske, at dit sind og hjerte også løbende fordøjer energi og information. Lige nu er dit mentale fordøjelsessystem ved at arbejde med at nedbryde disse ideer til komponenter, som dit intellekt kan rumme. Tilsvarende er din emotionelle agni ansvarlig for at bearbejde dine oplevelser og følelser, inklusiv smilet fra en elsket person, uventet kritik på jobbet eller spændingen ved et nyt forhold.

Genoprettelse af kroppens naturlige balance med Panchakarma

Hvis din emotionelle agni er stærk, er du i stand til at udvinde det, der er nærende og se bort fra resten. Den manglende evne til ’at fordøje’ følelsesmæssige påvirkninger, producerer lige så mange giftige rester som ufordøjede fødevarer. Faktisk er indestængt vrede, længerevarende tristhed og dvælende skyld mere invaliderende for de fleste end problemer med den fysiske fordøjelse.

Hvis vi gerne vil have en optimal sundhed, er det afgørende at opretholde en stærk fordøjelse og eliminere toksiner fra kroppen. Panchakarma afgifter og genopbygger kroppens indre balance og vitalitet.