Ayurveda og de seks smage

Ifølge ayurveda bør alle de seks smagstyper spises ved hvert måltid for at fremme følelsen af tilfredshed og for at sikre, at alle de større madgrupper og næringsstoffer bliver repræsenteret.

Sødt (jord/vand)

Madkilder: Korn, pasta, ris, brød, søde frugter, mælk, smør, olier, nødder, sukker, honning, sirup.

Smagsgivende stoffer: Kulhydrater, protein, fedt.

Effekten på krop og sind:

  • Har en afslappende effekt på kroppen.
  • Fremprovokere en følelse af tilfredshed og opbygger kropsmasse.
  • Balancerer vata og pitta dosha.
  • Øger kapha dosha.

Læs mere om Ayurveda og den søde smag

Surt (ild/jord)

Madkilder: Citrusfrugter, bær, tomater, syltede madprodukter, salatdressing, alkohol.

Smagsgivende stoffer: Organiske syrer: askorbinsyre, citronsyre, eddikesyre.

Effekten på krop og sind:

  • Stimulerer appetitten og forbedrer fordøjelsen (men kan være irriterende for dem, der lider af halsbrand).
  • Balancerer vata.
  • Øger kapha og pitta dosha.

Læs mere om Ayurveda og den sure smag

Salt (ild/vand)

Madkilder: Salt, soyasauce, saltet kød, fisk.

Smagsgivende stoffer: Mineralske salte.

Effekten på krop og sind:

  • Skærper appetitten og får andre smage til at smage bedre.
  • Balancerer vata.
  • For meget salt øger kapha og pitta elementerne.

Læs mere om Ayurveda og den salte smag

Skarpt (ild/luft)

Madkilder: Peberfrugter, chili, løg, hvidløg, cayenne, sort peber, kryddernelliker, ingefær, sennep, salsa.

Smagsgivende stoffer: Olier.

Effekten på krop og sind:

  • Fremmer svedeture og rydder sinuspassagerne.
  • Balancerer kapha dosha.
  • Et stort indtag irriterer vata og pitta doshaer.

Læs mere om Ayurveda og den skarpe smag

Bittert (luft/æter)

Madkilder: Grønne bladgrøntsager, grønne og gule grøntsager, kål, selleri, broccoli, rosenkål, rabarber, kaffe.

Smagsgivende stoffer: Alkaloider eller glykosider.

Effekten på krop og sind:

  • Har en udrensende effekt på systemet.
  • Balancerer kapha og pitta.
  • Et overflødigt indtag øger vata og kan forsage fordøjelsesbesvær.

Læs mere om Ayurveda og den bitre smag

Astringerende (luft/jord)

Madkilder: Linser, tørrede bønner, grønne æbler, drueskaller, blomkål, gurkemeje, tranebær, granatæbler, te, rødvin.

Smagsgivende stoffer: Garvesyrer.

Effekten på krop og sind:

  • Dræner kroppen for overskydende væsker og virker antiinflammatorisk
  • Balancerer kapha og pitta.
  • Et stort indtag øger vata.

Læs mere om Ayurveda og den astringerende smag

Udover den grundlæggende smag klassificerer ayurveda også fordøjelsen i flere stadier. For eksempel en fødevare, der smager sødt på tungen, er sur, når det kombineres med mavesyren, og bitter når de når tyktarmen.

Ayurveda og de seks smage

Skriv et svar