Ayurveda dosha

Hvad er doshaerne ?

Ifølge ayurveda består alt af de fem elementer, mahabhutas: rum, luft, ild, vand og jord.

  • Rum bærer alle aspekter af ren potentialitet – uendelige muligheder.
  • Luft har kvaliteterne bevægelse og forandring.
  • Ild er varm, direkte og transformerende.
  • Vand er sammenhængende og beskyttende.
  • Jord er solid, afbalanceret og stabil.

De biologiske systemer blander disse fem elementer til tre primære mønstre, kendt som doshaerne vata, pitta og kapha. De er sind-krop principper, der regerer vores måde at tænke og opføre os på.

  • Vata dosha, vævet af elementerne rum og luft, regulerer bevægelse og forandring i vores sind og kroppe.
  • Pitta dosha, omfattede ild og vand, og styrer fordøjelse og stofskifte.
  • Kapha dosha, lavet af jord og vand, opretholder og beskytter integriteten af vores sind og krop.

Alle tre doshaer er til stede i hver celle, væv og organ – for bevægelse, stofskifte og beskyttelse er essentielle komponenter i livet. Det, der gør livet interessant, er, at selvom alle har alle tre doshaer, blander hver af os dem sammen på en unik måde, hvilket fastslår de særprægede kvaliteter af vores sind og krop.

At vide hvad din dosha er, giver uvurderlige informationer, der vil hjælpe dig med at komme i kontakt med din krops indre intelligens. Der findes mange dosha tests på nettet, som kan give dig et fingerpeg, men kun en ayurvedisk læge kan fastslå din egentlige konstitution.

Vata dosha og mennesketype

Vata regulerer kroppens bevægelser, aktiviteterne i nervesystemet og afføringsprocessen. Vata har indflydelse på de andre doshaer.

Vata egenskaber: Kold, let, tør, uregelmæssig, grov, bevægelig, hurtig, foranderlig.

Med en dominerende vata dosha er personligheden kendetegnet af bevægelse og forandring. De vil have en tendens til altid at være på farten og er energiske og kreative. Med vata i balance er de livlige og entusiastiske og har samtidig en slank krop.

Fysiske kendetegn: Vata mennesker er som regel spinkelt og let bygget og meget adræt. Energien kommer i bølger, og de vil sandsynligvis opleve pludselige anfald af træthed. Vata typer har som regel tør hud og hår, kolde hænder og fødder. De sover let og kan have et følsomt fordøjelsessystem. Når vata dosha kommer ud af balance, giver det sig udtryk i kroppen som vægttab, forstoppelse, forhøjet blodtryk, leddegigt, svaghed, rastløshed og fordøjelsesbesvær.

Følelsesmæssige kendetegn: Vata typer elsker spænding og nye oplevelser. De bliver let følelsesladet og kede af det, men de er også hurtige til at tilgive. Når vata typer er afbalanceret, er de energiske, kreative og fleksible. De er også initiativtagere og meget snakkesalige. Når de er ude af balance, har de en tendens til at være bekymrede og ængstelige, og de lider ofte af søvnløshed.

Når de føler sig overvældet eller stressede er deres reaktion, “Hvad har jeg gjort galt?”

Læs mere om Afbalancering af vata dosha

Pitta dosha og mennesketype

Pitta dosha regulerer fordøjelsen, stofskiftet og energiproduktionen. Funktionen af pitta er først og fremmest forvandling.

Pitta egenskaber: Hed, lys, intens, gennemtrængende, stærk, skarp, syrlig. De, der fortrinsvis har pitta energi, har en ilter natur, der giver sig til kende i både krop og sind.

Fysiske kendetegn: Pitta typer har som regel gennemsnitlig størrelse og vægt. De har sommetider rødt hår, men skaldethed og tyndt hår er også almindeligt for pitta typen. De har en fantastisk fordøjelse, hvilket sommetider giver dem grund til at tro, at de kan spise hvad som helst. De har en varm kropstemperatur, sover generelt stabilt og har en stærk sexlyst. Når pitta typer er i balance, har de blank hud, perfekt fordøjelse, energi i lange baner og en god appetit. Når de er ude af balance, kan pitta typer lide af hududslæt, brændende fornemmelser, mavesår, for høj kropstemperatur, halsbrand og fordøjelsesbesvær.

Følelsesmæssige kendetegn: Pitta typer er meget intellektuelle og har en fantastisk evne til at koncentrere sig. Når de er i balance, er de gode til at tage beslutninger, og er gode lærere og foredragsholdere. De er præcise, vittige, direkte og ofte bramfrie. Pitta typer, der er ude af balance, kan være hidsige, kritiske og diskussionslystne. De vil gerne have ret.

Når pitta typer bliver for stressede, er deres typiske reaktion “Hvad har du gjort galt?”

Læs mere om Afbalancering af pitta dosha

Kapha dosha og mennesketype

Kapha regulerer kroppens struktur. Det er det princip, der sammenholder cellerne og danner muskler, fedt, knogler og sener. Kaphas primære funktion er beskyttelse.

Kapha egenskaber: Tung, langsom, stabil, solid, kold, blød, fedtet

Fysiske kendetegn: Kapha typer er solidt bygget og har en fantastisk udholdenhed. Store, blide øjne, glat strålende hud og tykt hår er også vigtige kapha kendetegn. De, der fortrinsvis er kapha, sover godt og har god fordøjelse. Men når der ophober sig for meget Kapha, vil det kunne ses på vægtøgning, væskeophobning og allergier i kroppen. Når de er ude af balance, kan kapha typer blive overvægtige, sove for meget, og lide af astma, diabetes og depression.

Følelsesmæssige kendetegn: Kapha typer er af natur rolige, betænksomme og kærlige. De har en medfødt evne til at nyde livet, og trives godt med rutiner. Når de er afbalanceret, er kapha typer stærke, trofaste, tålmodige, stabile og forstående. Folk med for meget kapha har en tendens til at klamre sig til ting, arbejdspladser og forhold længe efter, det ikke er til gavn for dem. For meget kapha i sindet kommer til udtryk som modvilje mod forandring og som stædighed.

Når de står over for stress, er den typiske kapha reaktion “Jeg vil slet ikke have noget med det at gøre.”

Læs mere om Afbalancering af kapha dosha