Ayurvedisk kost Ayurveda og den Astringente Smag

Indenfor ayurvedisk kost kategoriseres mad som tung/let, tør/flydende og varm/kold. Man taler desuden om seks typer ”smag” sød, sur, salt, bitterastringerende og skarp og at forskellige smage balancerer forskellige doshaer. Et afbalanceret måltid skal indeholde mad fra alle kategorier. Man kan så yderligere tilpasse sin diæt efter hvilken type, man er, og hvilke ubalancer, der skal rettes op på. Det er også af betydning, hvilken årstid det er, og om man bor et koldt eller varmt sted.

Hvis man har brug for at afbalancere vata, skal man generelt spise tung, fed/olieholdig og varm mad. Hold igen med tør, let og kold mad. Pitta afbalanceres ved at spise mere kold, tør og tung mad, mens kapha afbalanceres med let, tør og varm mad. Desuden er det generelt sådan, at hvis man bor i et køligt klima, vil man ofte (ikke overraskende) have brug for varm mad og vice versa.

Den ayurvediske kostplan: Spis efter din kropstype

Ayurveda tilbyder en af de hurtigste veje til sundhed. I stedet for at du må gætte dig frem til, hvilke fødevarer, tilskud og adfærdsmønstre, der er hensigtsmæssige for dig, er der en enkel, direkte foreskreven vej, der er udviklet for din enestående kropstype eller dosha. Dette tager alt gætværket ud, når det drejer sig om at være sund. De gavnlige virkninger føles ikke blot i kroppen – de ses også i dit mentale og følelsesmæssige velvære. Denne holistiske tilgang til sundhed giver dig mulighed for at blive en afbalanceret, vital og glad person. Ayurveda er en ældgammel løsning, der også virker på vores moderne udfordringer.

De tre ayurvediske kropstyper – eller doshaer – er vata, pitta og kapha. Hver enkelt dosha har et særegent sæt af kendetegn. Der er flere måder at fastslå din kropstype på. Den mest akkurate er gennem en detaljeret historik og undersøgelse ved en ayurvedisk læge. Dog kan bare det at tage en hurtig ayurvedisk quiz give dig et fantastisk indblik i din vigtigste dosha. De fleste mennesker har en kombination af to doshaer, men der er som regel en af dem, der er fremherskende.

Læs mere om

Ayurvedisk kost Vata Dosha

Ayurvedisk kost Pitta Dosha

Ayurvedisk kost Kapha Dosha