Vi lever i en kultur, der i den grad er præget af pitta-energi, som kan ses som vores iver efter at præstere, blive bedre, udvikle os og få succes. Det er der jo ikke noget galt i, vi skal dog være opmærksomme på ikke at overarbejde og brænde ud. Kodeordene for pitta-balance er work/life balance. Her følger nogle generelle råd til hertil:
- Pitta er hed, skarp, sur, stærk og gennemtrængende. For at afbalancere Pitta, skal man vælge ting, der er afkølende, søde og stabiliserende.
- Hav en god balance mellem hvile og aktivitet, dyrk tid til dig selv hver dag. Sørg for ikke at skabe unødvendige tidspres for dig selv.
- Spring ikke måltider over og vent ikke med at spise, til du er hundesulten. Vælg fødevarer, der er søde, bitre og sammensnerpende. Vælg nedkølende fødevarer, såsom agurker, koriander og søde frugter.
- Tilbring jævnligt tid i naturen. Gå ture i skove og langs vand. Hav planter og friske blomster i dit hjem eller på kontoret. Gå tur i måneskinnet.
- Få motion jævnligt, men vælg en form, der virker kølende – både fysisk og mentalt. Det kan svømning, skisport eller vandring i smukke omgivelser. Det kan også være holdsport, hvor der er fokus på det legende og sociale mere end konkurrence-elementet.
- Giv dig selv en daglig oliemassage ved hjælp af køligere olier, såsom kokos- eller olivenolie.
- Vælg køligere farver til dit tøj og miljø, såsom blåt, grønt og sølv.
- Grin mange gange hver dag!
- Vælg aromaer, der er kølende og søde. Sandeltræ, rose, jasmin, mynte, lavendel, fennikel og kamille kan anbefales.
Pitta dosha kostvejledning
Siden for meget Pitta overopheder sindet og kroppen, skal man fortrinsvis vælge kølige fødevarer og væsker. Fødevarer med sød, bitter og sammensnerpende smag er bedst. Skær ned på fødevarer, der er stærke, salte og sure.
Anbefalinger for Pitta dosha:
- Mejeriprodukter kan være nyttige i afbalanceringen af Pittas hede – vælg mælk, smør og ghee. Sure, gærede produkter, såsom yoghurt, creme fraiche og ost bør bruges i små mængder, da sure smagsstoffer forøger Pitta. Ghee (klaret smør) kan anbefales.
- Alle sødemidler må bruges med måde, undtagen sirup og honning.
- Oliven-, solsikke- og kokosolier er de bedste olier til at berolige Pitta. Brug mindre sesam-, mandel-, og majsolie, der er mere varmende.
- Hvede, ris, byg og havre er de bedste kornsorter til at reducere Pitta. Spis mindre majs, rug, hirse og brune ris.
- Det anbefales at spise søde frugter, såsom vindrue, melon, kirsebær, kokosnød, avocado, mango, granatæble, helt moden ananas, appelsin og blomme. Begræns indtaget af sure frugter, såsom grapefrugt, abrikoser og bær.
- Foretrukne grøntsager er asparges, agurker, kartofler, søde kartofler, grønne bladgrøntsager, græskar, broccoli, blomkål, bladselleri, okra, salat, grønne bønner, og zucchini. Skær ned på tomater, stærke peberfrugter, gulerødder, rødbeder, aubergine, løg, hvidløg, radiser og spinat.
- Pitta typer skal bruge krydderier, der virker beroligende og afkølende. Disse omfatter koriander, kardemomme, safran og fennikel. Stærkere krydderier, såsom ingefær, spidskommen, sort peber, bukkehorn, nelliker, salt og sennepsfrø bør bruges sparsomt. Meget stærke krydderier, såsom chilipeber og cayennepeber skal helst undgås. Tyg på fennikelfrø efter måltiderne for at nedkøle mavesyren.
- For ikke-vegetarer er kylling, fasan og kalkun at foretrække. Oksekød, fisk og skaldyr og æg øger Pitta og bør begrænses.