Ayurveda dosha test

Det ord, der bruges til at definere sundhed i ayurveda, er swastha, hvilket bogstaveligt talt betyder ‘at være grundfæstet i jeg’et’ – en sand afbalancering af krop, sind og ånd. I denne tilstand bruger sjælen din krop som et tempel, hvori den realiserer sig selv og hjælper dig til at opnå fire vigtige mål:

Artha: Evnen til at have ressourcer nok til at leve, hvilket vil sige, at du kan gøre dit arbejde og tage dig af dine egne og din families behov. Det ville være meget vanskeligt at opfylde denne pligt uden materielle bekvemmeligheder. Den måde, man skal behandle materiel velstand på, er ved ikke at lade sig knytte til den.

Dharma: Retmæssig pligt eller udførelsen af de opgaver, der tilfalder dig i forbedringen af samfundet, planeten og dig selv. Dharma er dit sande kald, hvad enten du er chauffør, landmand, læge eller gartner. Du kan have forskellige dharmaer på forskellige tidspunkter i livet.

Kama: Stræben efter det du ønsker, og tilfredsstillelsen af dine daglige behov. Kama omfatter dit ønske om at leve et langt, sundt liv. Hvis du undertrykker dine ønsker, ender du som en fuldt sammenpresset fjeder, der pludselig kan udløses med ubehagelige følgevirkninger. Hvis du på den anden side bliver for tæt knyttet til de ting, du higer efter, vil du blive deres slave.

Moksha: Opnåelsen af selvrealisering eller evig lykke. Dette er kronen på din livsrejse eller den hellige gral, mystikerne har talt om i mange hundreder af år. Moksha betyder ‘frigørelse’ og ‘oplevelsen af enhed i dig selv’, eller ekatvam (samhørighed), og den frigør dig fra lidelse.

Ama og dens rejse gennem kroppen

Fordi en stor del af sundhed er fraværet af sygdom, er det vigtigt at forstå, hvordan og hvorfor sygdom opstår. Sygdommens natur kaldes nidana på sanskrit eller patologi i den vestlige verden. Og sygdom har meget at gøre med noget, der hedder ama – safter fra mad, der ikke fordøjes fuldstændigt. Det er derfor ayurvediske læger ofte fokuserer på fordøjelsen. Alt det, der eksisterer i en tilstand af ufuldendt omdannelse, er flygtigt, og ama har en tendens til at ophobes i kroppen i form af giftstoffer. Resultatet er amaya eller sygdom forårsaget af ama. Eksempler på dette er ledsmerter, når der ophobes ama i leddene mellem knoglerne og slim, når næsen bliver tilstoppet. Hvis du er rask, befinder doshaerne sig trygt, hvor de hører til, som følger:

  • Vata befinder sig først og fremmest i tyktarmen.
  • Pitta hører først og fremmest til i tyndtarmen.
  • Kapha hører først og fremmest hjemme i maven og lungerne.

I vesterlandsk medicin svarer ama til:

  • Aterom: Plak fra kolesterol i blodårerne.
  • Amyloid væv: Protein, der på unormal vis sætter sig i kroppens væv og skaber inflammation.
  • Pannus: Væv, der samler sig i leddene af dem, der lider af leddegigt, skaber inflammation og eroderer de artikulære områder.
  • Keloid: Væv, der skaber overdreven ardannelse.