Ayurveda og den skarpe smag

Smagen kommer fra de æteriske olier i urter og krydderier, som stimulerer appetitten og hjælper os med at absorbere fødevarer. Skarpe og krydrede fødevarer er lette, varmende og udtørrende. Giver en prikkende fornemmelse på tungen, som fremmer spytafsondring, men på grund af deres udtørrende virkning skal de også anvendes lidt forsigtigt af vata typer. Pitta typer, der allerede er skarpe og varme, skal desuden holde igen med denne smag. Kapha kan dog fint drage fordel af brugen af ​​krydderier, der sætter gang i indre udrensning.

Varme krydderier bruges til at dræne bihulerne, mod kolesterol, tilstoppede arterier og til behandling af fedme og diabetes. Vi bruger relativt få varme krydderier i vores madlavning, og sjældent bruger vi krydderierne som lægemiddel. Mange bruger urter som timian, merian og oregano i saucer og salatdressinger, men ingefær, cayenne og sort peber kan også bruges mod en forkølelse. Ifølge ayurveda er ’våde lidelser’ en væsentlig årsag til dårligt helbred. Mennesker med for meget vand i kroppen har også tendens til for meget slim, kolesterol, ufordøjede fedtsyrer, samt overvægt. Krydderier kan afhjælpe mange problemer og bør overvejes af alle med for meget vand i kroppen og erstatte kager, is og andre søde fødevarer. Krydrede snacks som nødder er en god erstatning for chokolade og kan også reducere trangen til sukker og alkohol.

Udover at fremme fedtstofskiftet og reducere tendensen til arteriosklerose virker mange krydderier mod svamp og bakterier. De bidrager til at udslette småinfektioner, candida og tarmparasitter. De æteriske olier stimulerer også peristaltisk bevægelse i tarmene og støtter elimination.

Varmende krydderier er slankende og kan også tygges efter måltider, ligesom kardemomme eller fennikelfrø renser munden og giver frisk ånde. Så spis krydderier undtagen, når der er feber eller andre tegn på for meget ild og skær ned, når ganen er blevet for vant til krydderier og introducer langsomt og gradvist igen herefter. For mange krydderier øger ild og luft og symptomerne kan være svimmelhed, rysten, brændende fornemmelser i halsen, impotens, sår, og hæmorider.

Ayurveda og den skarpe smag

Skriv et svar