Ayurveda og den salte smag

Den salte smag hæver smagen af alle de andre. Salt virker beroligende for nervøse mennesker, hjælper fordøjelse og cirkulation. Salt påvirker også spytsekretionen, fortynder slim og åbner for blokerede kanaler. For meget salt forårsager dog sammentrækning og kan føre til en generel svækkelse: rynker, for meget syre, højt blodtryk, urenheder i blodet, kløe og brændende fornemmelser, betændelse i lymfeknuder, gigt, hjertesygdomme, impotens, løse tænder oa.

Salt er tung, varm og skarp og derfor god for de kolde, lette og tørre vata typer. Skarpheden stimulerer appetitten, ændrer konsistensen af spyt og blødgør maden. Selvom ayurveda mener, at salt er varmt, er den også brandslukkende med sin evne til at binde væsker. Salt hjælper med at løsne tættere materialer, der har tendens til at tilstoppe kroppens vitale organer og kanaler. I tilstrækkeligt høje doser kan opkastninger fremprovokeres.

Det er indlysende, at indtagelse af salt bør begrænses, når man tørstig. Det er heller ikke godt, når der er hudsygdomme, løse tænder eller tegn på for tidlig ældning.

Den ayurvediske lære opstod i en tid, hvor, når der tænkes salt, menes mineralske salte, havsalt og basiske fødevarer ofte rige på andre spormineraler. Når vi nu spiser forarbejdede, de-vitaliseret og kemisk ændrede fødevarer kræves ofte ekstra salt og ketchup for at få spytkirtlerne i gang og for at tilfredsstille smagsløgene. Spiser du friskt og sundt, så vil dit saltindtag automatisk modereres.

Ayurveda og den salte smag

Skriv et svar