Ayurveda og den sure smag

Ayurveda og den sure smag – findes hovedsageligt i frugt, gærede fødevarer (som yoghurt) og organiske syrer for eksempel oxalsyre (findes bl.a. i te, rabarber og spinat), der er giftig og ikke bør spises i store mængder. Den sure smag ligner den søde, bortset fra at ayurveda klassificerer surt som varmt og sødt som koldt. Ild er det fremherskende element i sure fødevarer, hvorfor pitta typer bør hold igen med den sure smag.

Den sure smag fremmer spytsekretionen, som er det første skridt i fordøjelsesprocessen og virker generelt udrensende og stimulerer appetitten. Den er også svedfremmende på grund af den varmeproducerende kvalitet. For meget af den sure smag, som især pitta og kapha typer skal være opmærksom på, giver øget tørst, øger kropstemperaturen og kan give brændende fornemmelser i hals, bryst og hjerte.

En af de foretrukne sure fødevarer, der anvendes i Indien er tamarind. Denne bruges som en chutney, juice eller en pasta og er ofte brugt imod alkoholisme. Hos os bruger vi mere syrlige fødevarer som hyben, citrusfrugter, bær, tomater og syltede madvarer.

Ayurveda og den sure smag

Skriv et svar