ayurveda og meditation

Kevala kumbhak (tom skål)

meditation

Sid behageligt og stille med håndfladerne opad og åbne, placeret på knæene, som tomme skåle. Åbn munden en anelse og lad tungen røre ganen bag fortænderne. Vær opmærksom på åndedrættet. Lad lungerne ånde uden nogen indsats på dine vegne. Åndedrættet er genstanden for din opmærksomhed. Du iagttager simpelthen bevægelsen af dit åndedræt. Mens du iagttager bevægelsen af dit åndedræt, skal du være opmærksom på din næsetip. Du skal bare være opmærksom på den smule luft, der går ind i næsen. Kold luft ind, varm luft ud. Sid på denne måde, stille, mens du iagttager dit åndedræt, i omkring 5 minutter.

Efter 5 minutter skal du følge åndedrættet. Gå med luften ind i næsen, halsen, hjertet, mellemgulvet, dybt ned i maven bag navlen, hvor du vil opleve et naturligt stop. Bliv ved dette stop i brøkdelen af et sekund, og følg så udåndingen, når den vender tilbage, op fra maven bag mellemgulvet, hjertet, halsen, ud gennem næsen og ud af kroppen, til det stopper igen omkring 25 cm foran næsen.

Det første stop er bag navlen, det andet stop er uden for kroppen i luften. På disse to stoppesteder standser åndedrættet. På disse to stoppesteder står tiden stille. Bevægelsen af åndedrættet er tid. I disse to stop er der kun eksistens. I disse to stop er du omgivet af fred og kærlighed. I disse stop er Gud tilstede. I disse stop bliver du som en tom skål. I samme øjeblik du bliver som en tom skål, kan de guddommelig læber røre dig. Gud vil søge dig og hælde velsignelse ind i dig. Lad lungerne ånde, så bliver du den tomme skål. Gør denne meditation i 15 minutter om morgenen og om aftenen. Når du udfører denne meditation, over dage, uger, måneder, vil du finde, at din tid på stoppestederne naturligt bliver længere, indtil det indre og det ydre finder sammen ved det tredje øje, og alting vil ske inden i dig.

Du kan også udføre denne meditation, mens du ligger på maven.

So’Ham meditation

Inhaler fra 25 cm udenfor næseborene og sig mentalt ‘so…ooo’, når du inhalerer. Vær opmærksom på ‘so’, da dette ‘so’ går indad, ind midt i hjernen og midten af din krop og så standser. Bliv der i en brøkdel af et sekund, og udånd derefter, idet du føler og siger ‘hammmm’ hele vejen gennem udåndingen. Du udånder ud ad kroppen, og ”hammm” går i opløsning i det ydre rum. Inden for disse to stoppesteder, ”so” og ”ham”, indenfor det mellemrum er der et område af ren bevidsthed. I det område er hele dit liv malet. Bliv ved i dette område, og du vil føle den rene essens af dit væsen. Dit væsen er gud, dit væsen er virkelighed, dit væsen er guddommelig kærlighed. Bliv bare der. Med udøvelsen af dette vil so’ham afsløre indre skønhed, indre glæde og indre sandhed.

Efterhånden som denne øvelse bliver dybere, skal du fortsætte med at udvide kunsten at være opmærksom på mellemrummet. Når du går, gå, men vær rodfæstet i mellemrummet. Alle livets aktiviteter sker i periferien, omkredsen, men du er dybt rodfæstet i hjertets mellemrum. Hele dit liv bliver et drama, et skuespil, og du er bare en tilskuer til dramaet. I så fald er hvert eneste øjeblik et øjeblik med fred, kærlighed, og lykke.

Skriv et svar