Krydrede dampede grøntsager

Ayurvedisk kost – kapha dosha

Kapha er i reglen den største af kropstyperne. Rent fysisk har de brede hofter/skuldre, tykt, let krøllet hår og god fysisk udholdenhed. Mentalt har kapha typer en tendens til at lære langsomt, men de har fantastiske hukommelser. Følelsesmæssigt har de en tendens til at være meget trofaste, stabile og pålidelige – i et forhold kaldes de ofte “klippen”.

Når de er ude af balance, har kapha mennesker en tendens til tilstoppede bihuler, dårligt kredsløb og en træg fordøjelse, der nemt kan føre til fedme. For at bekæmpe de tilstoppede bihuler kan kapha typer føje hvidløg til deres kost eller tage hvidløg som kosttilskud. Som hjælp til at forbedre kredsløbet kan du foretage en stimulerende kropsmassage kaldet garshana, der udføres med handsker af råsilke – du kan bruge en loofah svamp i stedet. Massage hjælper dig til at slippe af med ekstra vandvægt og er en naturlig kur for appelsinhud.  For at øge fordøjelsen kan kapha personer bruge det urtebaserede kosttilskud guggul, som er en plante i nær familie med myrra. Dosen af guggul er som regel mellem 75 og 150 mg om dagen. Motion er også af afgørende betydning for at holde kapha personer i balance. Hvis du har en kapha kropstype, er du nødt til at komme ud for at bevæge dig.

Hvad kosten angår, bør kapha personer skære så meget som muligt ned på olie/fedtstoffer, søde sager og salt på grund af deres træge fordøjelse. I stedet bør de fokusere på at lave mad med masser af krydderier og spise store mænger grøntsager og fiberrige fødevarer såsom bælgfrugter.

Ayurvedisk kost: Krydrede dampede grøntsager til kapha typer

Denne ret er det perfekte eksempel på et kapha måltid. Du må meget gerne smage det til med hvidløg og løg. Hvis du gør dette til en del af din kostplan bare et par gange om ugen, kan det få fantastiske virkninger.

Ingredienser

1 spsk. sennepsolie
1 spsk. fint hakket ingefær
2 fed hvidløg, fint hakket
1 spsk. gurkemeje
2 spsk. sennepsfrø
1 tsk. stødt kardemomme
2 tsk. stødt koriander
½ l. blomkålsbuketter
½ l. broccolibuketter
2½ dl. rucolasalat
1¼ dl. græskarfrø

Vejledning

Varm olien i en stor gryde og svits ingefær, hvidløg, gurkemeje, sennepsfrø, kardemomme og koriander under hyppig omrøring (ca. 1-2 minutter), til det dufter. Tilføj blomkåls- og broccolibuketterne og lidt vand, og lad snurre under låg indtil grøntsagerne er blevet lidt blødere (omkring 5 minutter). Rør rucolaen i og kog igennem (omkring 1 minut til), til den falder sammen.
 Server for eksempel over kogt byg. Drys med græskarfrø.

Skriv et svar