Ayurvedisk kost Pitta Dosha

Ayurvedisk kost – pitta dosha

Pitta personer har som regel mellemstor legemsbygning. Rent fysisk har de god muskelstyrke. De har tendenser til altid at have det varmt, blive tidligt gråhårede eller skaldede, være rødmossede og være heldige nok til at have høje energiniveauer og have god fordøjelse. De kan for det meste spise næsten, hvad som helst. Mentalt er de yderst intelligente, målrettede og ambitiøse mennesker. Følelsesmæssigt brænder de for livet, har en tendens til at være perfektionister og kan let blive irriterede.

Når de er ude af balance, kan pitta typer opleve overdreven vrede, lide af betændelsessygdomme (såsom inflammation i led, akne og udslæt), komme ud for fordøjelsesproblemer (såsom sure opstød, diarré og mavesår) og blive overstressede arbejdsnarkomaner. For at afhjælpe betændelse kan pitta typer give sig selv en hurtig massage med kokosolie på hovedbunden og fødderne i 5 minutter, før de går i brusebad. For at forebygge fordøjelsesproblemer kan de drikke en blanding af ⅔ dl. aloe vera juice og 1¼ dl. granatæblejuice om morgenen på tom mave. Som hjælp til at ”tage brodden af” på arbejdet og bekæmpe stress for disse arbejderbier, bør de spise en teskefuld rosenbladsgele – det kan tages alene eller på ristet brød. Rosenbladsgeleen er sød og beroligende.

Hvad deres kost angår, skal pitta typer undgå stærke krydderier, alkohol, kaffe, eddike og sure fødevarer, såsom citrus og tomater. I stedet er det gavnligt for dem at spise søde, saftige frugter, såsom mangoer og meloner, samt vælge masser af afkølende grøntsager med højt vandindhold, såsom agurker, grønkål og salat, i deres kost.

Ayurvedisk kost: Cremet grøn suppe og salat til pitta typer

Denne cremede suppe og salat er det ideelle pitta måltid. Det er lavet af grønkålsblade, agurker, spidskommen, koriander og avocado. 2-4 portioner

Ingredienser

1 l. grønkålsblade, tæt pakket
½ skrællet agurk med frøene fjernet
1 pære, skrællet og hakket
2½ kop vand plus ⅔ dl. til at fortynde med om nødvendigt
2 tsk. frisk citronsaft
1/4 tsk. stødt spidskommen
1/4 tsk. stødt koriander
Havsalt fra Himalaya
1 avocado, hakket
2 tsk. revet kokos
Blandede bladgrøntsager
Mangoer i skiver
Vandkastanje
Rosiner
½ stykke ingefær, skrællet og hakket
⅔ dl. citronsaft
2½ dl. friskhakket koriander
¼ tsk. havsalt fra Himalaya
2 spsk. olivenolie
2 spsk. rørsukker eller agavesirup
2 spsk. yoghurt

Vejledning

Kom grønkål, agurk, pære, vand, citronsaft, krydderier og salt i en foodprocessor og blend til jævnt. Tilføj avocado og blend igen til jævnt. Om nødvendigt kan du tilføje de sidste ⅔ dl. vand for at fortynde det og blende det en gang til. Server omgående eller opvarm en smule på komfuret i et par minutter. Drys revet kokos oven på suppen.

For at lave dressingen skal du blende ingredienserne i en foodprocesser og servere over bladgrøntsagerne.

Skriv et svar