Kitchari opskrift

Dette er et af de mest grundlæggende måltider i den ayurvediske kostplan, og det virker yderst afbalancerende for Vata typer. Det er en gryderet lavet med en krydderblanding (spidskommen, gurkemeje, koriander), gule linsebønner, basmatiris og grøntsager (zucchini, asparges, squash).

Ingredienser

2½ dl. basmatiris
½ l. mung dahl (flækkede gule linsebønner)
1¾ l. (ca.) vand
Et drys salt
1 tsk. friskskåret ingefærrod
2 spsk. ghee
2 tsk. sennepsfrø
2 tsk. spidskommenfrø
2 tsk. fennikelfrø
2 tsk. stødt spidskommen
2 tsk. stødt gurkemeje
2 tsk. stødt koriander
1 asafoetida (hing)
Knap 1 dl. zucchini
Knap 1 dl. asparges
Knap 1 dl. squash

Vejledning

Skyl linser og ris hver for sig i mindst 2 hold vand. Stil til side. I en mellemstor gryde svitser du alle frøene i ghee, til de springer over mellemhøj/høj varme. Skru derefter ned for varmen og tilføj de andre stødte krydderier og ingefær i nogle få sekunder. Tilføj mung dahl og salt. Svits i 1 eller 2 minutter. Tilføj kogende vand. Bring hele blandingen i kog og lad den snurre i 30 til 40 minutter eller indtil dahlen er omkring ⅔ færdigkogt.

Skær nu grøntsagerne i små stykker. Føj risen og grøntsagerne til linserne. Rør om og tilføj ekstra vand om nødvendigt. Bring i kog igen og lad det snurre i 20 minutter eller indtil risen er færdigkogt. Lad det koge under låg indtil der er meget lidt væde tilbage.

Bemærk: Et alternativ til at koge dette på komfuret er at komme alle ingredienserne i en slowcooker og lade det snurre langsomt over 6 timer. Svits krydderierne i ghee for sig og kom dem i resten af slowcooker blandingen.

Skriv et svar