ayurvedisk kost vata

Ayurvedisk kost – vata dosha

Vata dosha har en tendens til at være den slankeste af de tre kropstyper. Vata typer kan faktisk have svært ved at tage på i vægt. Rent fysisk er vata typer tynde med fremtrædende knoglestruktur, de har en tendens til altid at fryse. De har tør hud og tørt hår, og så har de meget lidt muskeltonus. Mentalt lærer de hurtigt og glemmer hurtigt, nyder forandring og er meget kreative. Følelsesmæssigt bliver vata typer let ophidsede, de er ivrige, men kan hurtigt blive ængstelige.

Når de er ude af balance, kan vata typer have dårlig fordøjelse med masser af luft i maven og forstoppelse. De kan have tørre luftveje i næsen og bliver nemt forkølede om efteråret og vinteren. De kan også nemt komme til at lide af søvnløshed og træthed. For at hjælpe med fordøjelsen findes der et urtebaseret kosttilskud, Triphala, som er en gave fra himlen for folk med uafbalanceret vata. For at forebygge tørre luftveje i næsen og få bugt med forkølelser kan vata typer bruge en næsespray med sesamolie – man sprøjter bare 1-2 sprøjt i hvert næsebor om morgenen. For at få bugt med søvnløshed er det yderst vigtigt at have en fast rutine, hvilket vata typer selvfølgelig har en tendens til ikke at have. Alligevel bør du altid vågne på samme tidspunkt, spise frokost på samme tidspunkt og gå i seng på samme tidspunkt. Desuden vil vata typer have gavn af en varm, krydret mælkedrik ved sengetid.

De kostmæssige anbefalinger for vata typer er at undgå tørre/knasende fødevarer, kulsyreholdige drikke og kolde/rå grøntsager. Deres ideelle kost består af varme, tilberedte, suppeagtige fødevarer, kogte kornsorter, nødder, tilberedte grøntsager og varm mælk. Også ghee, som er klaret smør, er specielt godt for vata typer.

Ayurvedisk kost: Kitcheri til vata typer

Dette er et af de mest grundlæggende måltider i den ayurvediske kostplan, og det virker yderst afbalancerende for vata typer. Det er en gryderet lavet med en krydderblanding (spidskommen, gurkemeje, koriander), gule linsebønner, basmatiris og grøntsager (zucchini, asparges, squash).

Ingredienser

2½ dl. basmatiris
½ l. mung dahl (flækkede gule linsebønner)
1¾ l. (ca.) vand
Et drys salt
1 tsk. friskskåret ingefærrod
2 spsk. ghee
2 tsk. sennepsfrø
2 tsk. spidskommenfrø
2 tsk. fennikelfrø
2 tsk. stødt spidskommen
2 tsk. stødt gurkemeje
2 tsk. stødt koriander
1 asafoetida (hing)
Knap 1 dl. zucchini
Knap 1 dl. asparges
Knap 1 dl. squash

Vejledning

Skyl linser og ris hver for sig i mindst to hold vand. Stil til side. I en mellemstor gryde svitser du alle frøene i ghee, til de springer over mellemhøj/høj varme. Skru derefter ned for varmen og tilføj de andre stødte krydderier og ingefær i nogle få sekunder. Tilføj mung dahl og salt. Svits i 1 eller 2 minutter. Tilføj kogende vand. Bring hele blandingen i kog og lad den snurre i 30 til 40 minutter, eller indtil dahlen er omkring ⅔ færdigkogt.

Skær nu grøntsagerne i små stykker. Føj risen og grøntsagerne til linserne. Rør om og tilføj ekstra vand om nødvendigt. Bring i kog igen og lad det snurre i 20 minutter eller indtil risene er færdigkogt. Lad det koge under låg, indtil der er meget lidt væde tilbage.

Bemærk: Et alternativ til at koge dette på komfuret er at komme alle ingredienserne i en slowcooker og lade det snurre langsomt over 6 timer. Svits krydderierne i ghee for sig og kom dem i resten af slowcooker blandingen.

Skriv et svar