Chavutti massage

Hvad er chavutti massage?

Chavutti Thirummal, keralitisk massage med foden, er en uadskillelig del af traditionen i Kerala. Dette er en unik helkropsmassage, hvor man bruger fødderne i stedet for hænderne. Terapeuten holder et reb og giver massagen med fødderne, idet fødderne bevæger sig i forskellige mønstre over hele klientens krop. Chavutti Thirumal betyder bogstaveligt talt fodpres på Malayalam sproget og kaldes også fod-og-reb massage, og det er en traditionel indisk massageteknik udviklet af Kalari-kampsportsudøvere fra Kerala i Indien (Kalaripayattu), hvor den menes at være omkring to tusind år gammel. Der trænes ikke blot i Kalaripayattu i kamp, men man har også udviklet en serie helbredende modaliteter, der kaldes Kalari Chikitsa, som omfatter massage teknikkerne – Chavutti Thirumal og Marma Massage (Uzhichil) samt påførelsen af medicinske urteolier.

Efter påførelsen af helbredende olier bruger terapeuten sin kropsvægt til at arbejde på energibanerne, idet han fokuserer på justering af muskler og knogler. Dette genopretter elasticitet og fleksibilitet. Massagen gøres primært med svangen af foden og til tider med tæerne og hælene.

Chavutti Thirummal er en delikat balancegang med rebet og kræver enorm koordination, koncentration og fysisk styrke. Chavutti Thirummal gøres på en fast, understøttende måtte på gulvet.

Teknikken blev udviklet for at vedligeholde smidigheden i kroppen og for at behandle smerte og hævelse forårsaget af kamp. Den er dog lige så egnet som behandling for dem, der ikke er involveret i regelmæssig eller hård fysisk træning, og som ønsker at bevare deres egen kondition og velvære. Den er baseret på en præcis viden om kroppens energikanaler ”nadi’er” eller merdianbaner.

Hvor bruges Chavutti massage?

Dette medicinske system blev oprindeligt udviklet af Kalari-mestre for at helbrede kvæstelser forbundet med kamp såvel som for at forbedre deres elevers kampevner. I dag kan Kalari Uzhichil/Chavutti Thirumal bruges til af hjælpe et større udvalg af mennesker til at opnå godt helbred. Denne behandling, der er specielt egnet til neuromuskulære sygdomme (iskias, spondylosis, osv.) og knoglelidelser (forstuvninger, brud, ude af led, osv.) hjælper også klienten med at nå ud over dennes psykofysiske begrænsninger og er specielt hensigtsmæssig for Kalari-behandlere, men også for andre discipliner såsom yogastuderende, atleter, dansere og optrædende.

Terapien er baseret på en præcis viden om kroppens energikanaler (nadis) og vitale områder (marmas). Det store udvalg af medikamenter, der som regel er hjemmelavet af Gurukkal er fuldstændig organisk. Thailam, eller olier, præpareret med blade, rødder, bark og endda mælkeprodukter, kan påføres udvortes gennem massage eller tages indvortes. Der er også mange indvortes medikamenter til rådighed: churnam (pulver), kashayam (ekstrakter), gritham (præpareret ghee), osv.

Hvor kommer Chavutti massage fra?

Kalari Uzhichil kommer fra Kerala i det sydlige Indien. Stedet er hjem for den ældgamle kunst, Kalaripayattu, en kampsport, og Kathakali, en klassisk dansestil. Begge disse traditionelle kunstarter bruger jævnlige Kalari Uzhichil/Chavutti Thirumal behandlinger til at øge styrken og smidigheden for at hjælpe udøverne undgå skader under deres træningssessioner. Der er en myte om, at Kalari Uzhichil/Chavutti Thirumal kommer fra en meget gammel kulturarv, og at den er baseret på en dans fra hinduguden Shiva, herre over ødelæggelse og skabelse.

Som med de mange års træning for Kalari og Kathakali kan indlæringsprocessen for Kalari Uzhichil/Chavutti Thirumal kunsten kræve en slags kald – og i hvert fald et dybt engagement – med hensyn til folks velvære og deres fysiske, følelsesmæssige, mentale og åndelige pleje. Massøren eller massøsen vil have fået inspiration til at prøve at forstå og forebygge sygdom for at udvikle den evne og behændighed, der kræves, som muliggør den dybe koncentration og koordination, der skal til for at udføre denne glædelige men intense oplevelse.

Skriv et svar