Ayurvedisk behandling

Hvordan du identificerer din stress

Din bil havarerer på landevejen. Du kommer op at skændes med din ægtefælle. Aktiemarkedet falder og dit firma annoncerer afskedigelser. Din nabo slår græsset klokken 7 om morgenen. Der sker noget, der er i modstrid med den måde, du mener tingene skal være, og du har en fornemmelse af fare – hvad enten den er virkelig eller noget, du forestiller dig. Sådanne uvelkomne begivenheder udløser den ældste af alle de menneskelige impulser: stressreaktionen.

Resultatet er stress, der nu er en af de mest almindelige ord i det engelske sprog, og som beskriver alt lige fra en glemt aftale til en livstruende diagnose. Faktisk er ordet stress blevet lånt af mange sprog og er blevet et populært udtryk på bl.a. japansk, spansk, arabisk, russisk og dansk.

Du kender uden tvivl selv de utallige symptomer på stress – den sammenbidte kæbe, de anspændte skuldre og nakkemuskler, pirrelighed, angst, dårlig koncentration og søvnløshed – bare for at nævne nogle få af dem. Når din krop er i stresstilstand:

 • Slår hjertet hurtigere
 • Blodtrykket stiger
 • Åndedrætter bliver overfladisk og hurtigt
 • Blodsukkeret stiger
 • Adrenalin- og cortisolproduktionen stiger kraftigt
 • Immunforsvaret svækkes
 • Produktionen af kønshormoner falder
 • Fordøjelsen standser

Som talrige videnskabelige studier har fundet, accelererer kronisk stress aldring og gør dig mere udsat for alvorlig sygdom, herunder hjertesygdomme, forhøjet blodtryk, kræft, panikanfald, immundefekter, depression, mavesår, kronisk træthed og migræner.

Forstå din stress

Hvis du er klar over, hvordan det står til med dit sind og din krop, vil dette hjælpe dig til at forstå din egen reaktion på stress. Ayurveda tilbyder konkrete anbefalinger for hver kropstype, herunder de mest effektive måder at håndtere stress på. Du kan tage en dosha test for at identificere din krop-sind konstitution og lære flere helbredende teknikker.

Stress og doshaerne

Vata: De, hvis fremherskende dosha er vata, har den største tendens til angst og bekymring. Mens de normalt er kreative og livlige, har vata typer, når de står over for stress, en tendens til at bebrejde sig selv for deres problemer og blive enormt nervøse og distræte.

Pitta: Pitta typer er som regel varme og kærlige, men hvis de er ude af balance reagerer de som regel på stress ved at finde fejl hos andre mennesker og blive vrede.

Kapha: Den mest ligevægtige dosha er kapha. Kapha typer er som regel afslappede og venlige, men når de står over for overvældende konflikt eller stress, kan de blive indesluttede, konfliktsky og nægte at have noget med situationen at gøre.

Valg der lindrer stress

Når du føler dig overvældet og angst, er det let at glemme, at du har valgmuligheder, og at der er mange værktøjer og teknikker, der kan hjælpe dig til at få det bedre. En af de mest effektive metoder til at lindre stress er meditation. Hvis du gør det jævnligt, vil det hjælpe dig med at overvinde modgang, idet du frigiver stress, træthed og følelsesmæssigt oprør. På samme tidspunkt som din krop hviler dybt i meditation, er dit sind årvågent, men roligt.

Meditation giver dig oplevelsen af ren, fredfyldt opmærksomhed. Når du mediterer, er kroppens reaktioner nøjagtigt det modsatte af stressreaktioner: Dit åndedræt bliver langsommere, dit blodtryk falder, og niveauerne af stresshormoner falder.

Hvordan du får en god nats søvn

Når du sover godt, danner det grundlaget for dit mentale og fysiske velvære. Efter en dags stimulerende aktivitet er din krop klar til og har brug for dyb søvn. Vi anbefaler mindst 6-8 timers god søvn hver nat for optimal fornyelse. Flere timers søvn før midnat virker som regel mest fornyende. Derfor vil du, hvis du sover otte timer mellem kl. 22 og kl. 6, føle dig mere udhvilet end hvis du sov otte timer mellem midnat og kl. 8 om morgenen.

For at få en god nats søvn kan du prøve følgende rutine:

 • Spis et let aftensmåltid.
 • Tag en afslappet spadseretur efter aftensmåltidet.
 • Begræns så vidt muligt ophidsende, irriterende eller mentalt krævende aktiviteter efter kl. 20.30.
 • Omkring en time før sengetid kan du tage et varmt bad med nogle få dråber afslappende abhyanga olie.
 • Spred afslappende aromaer i dit soveværelse.
  Mens vandet løber til badet, kan du langsomt give dig selv en oliemassage.
 • Efter badet kan du drikke en kop varm, afslappende urtethe.
 • Hvis dit sind er meget aktivt, kan du skrive dagbog i nogle få minutter før sengetid, så du kan “downloade” nogle af dine tanker og bekymringer og derfor ikke behøver at ligge og vende dem i hovedet, når du lukker øjnene.
 • Læs inspirerende litteratur i nogle få minutter før, du går i seng. Undgå dramatiske romaner eller oprivende læsestof.
 • Lad være med at se fjernsyn eller arbejde, når du er gået i seng.
 • Når først du er i seng, skal du lukke dine øjne og simpelthen ”føle kroppen” – dette vil sige, at du skal fokusere på din krop, og der, hvor du mærker anspændthed, skal du helt bevidst slappe af i den del af kroppen.

Derefter skal du bare sørge for at trække vejret langsomt og let indtil, du falder i søvn.

Skriv et svar