Dhara

Dhara

Dhara er en ayurvedisk behandlingsmetode, som omfatter brugen af en uafbrudt strøm af lunken olie til legemsdelene. Det er mest almindeligt at bruge dhara, eller Shirodhara, behandlingen på hovedet. Dhanyamla dhara er en behandling på andre kropsdele end hovedet. Navnet for dhara varierer med den type materiale, der bruges for dhara’en.

Den foreskrives som en kur for søvnløshed, skizofreni, epilepsi, migræner og øre-næse-halslidelser.

Man skal bruge to hjælpere til denne behandling. Den ene hjælper med at kontrollere bevægelsen af dharapatra’en (den beholder, der indeholder medicinen) og oliestrømmen. Den anden opsamler den olie, der falder fra patientens hoved. Beholderen genopfyldes med denne olie, og proceduren fortsættes i 30-40 minutter.

Shirodhara

Ordet shirodhara kan opdeles i to begreber: “shiro,” der betyder hoved, og “dhara,” der betyder strøm. Shirodhara er en rensende og foryngende behandling, der er beregnet til at fjerne giftstoffer og mental udmattelse såvel som til at lindre stress og eventuelle skadelige virkninger på centralnervesystemet. Shirodhara er en unik form for terapi fra oldtiden, hvor man hælder olie på panden fra en vis højde og i et bestemt stykke tid, hvor man uafbrudt og rytmisk lader olien løbe over panden og ind i håret. Det er en undertype af Murdha taila, hvilket vil sige, at man beholder den medicinske olie i hovedregionen. Der findes specialiserede former af shirodhara, der kaldes tailadhara, ksheeradhara, takradhara og jaladhara.

Shirodhara anbefales for

Angst, depression, epilepsi, forhøjet blodtryk, diabetisk neuropati, centralnervesystemet, hemiplegi, paraplegi, styrker sanseorganerne, insomni, for tidlig gråning af håret og hårtab samt mentalt stress

Takradhara

Dette minder om shirodhara, men der hældes kærnemælk på panden i stedet for urteolie. Det er meget effektivt til at bekæmpe visse typer af migræner og andre lidelser, der specielt er forbundet med Pitta, hvor kølende og forfriskende behandlinger anbefales.

Fordele

 • Renser huden
 • Lindrer stress og træthed
 • Forbedrer sansernes funktioner
 • Kontrollerer psoriasis
 • Meget effektivt mod problemer forbundet med insomni, depression og hovedpine

Dhanyamla dhara

Der er et udtræk fremstillet af visse kornsorter (Dhanya) og eddike (Amla) lavet af citrusfrugter, der kaldes Dhanyamla. Navara-ris, hestekorn, hirse, citrusfrugter i skiver og tørret ingefær lægges separat i bundter af linned og lægges i en stor gryde vand. Vandet koges derefter i et bestemt stykke tid, hvorunder ekstrakter fra bundterne siver ud i gryden og danner eddike. Dhara terapi med denne væske kaldes dhanyamladhara. Som med enhver anden dhara, hældes denne væske også i en uafbrudt strøm over patientens krop. Dhanyamladhara er meget effektiv for sygdomme eller sundhedsproblemer forårsaget af vata dosha. Dhanyamla Dhara er meget effektiv til at kurere reumatisme, hemiplegi, hævede led, gigt osv.

Fordele:

 • Forbedrer blodomløbet
 • Forynger hele kroppen
 • Lindrer kropssmerter og muskelkramper
 • Hjælper til at bevare og fremme optimal sundhed
 • Øger immunforsvaret og forlænger levetiden
 • Fremmer muskeludvikling

Skriv et svar